Başlangıç > Yatak Odaları > Yatak Odası

Yatak Odası

13 Mart 2012

Yatak odası kişilerin uyuma, dinlenme ve kişisel etkinliklerinden bir kısmına gerçekleştirdiği her evde bulunan temel bölümlerden biridir. Birçok kültürde evin diğer kısımlarından ayrı oluşturulan yatak odalarının sayıları batı kültüründe hemen her evde birden fazladır. Türkçede genelde ebeveynlerin paylaştığı kısmı karşılayan yatak odası terimi, çocuk ve misafir odalarını da kapsayan bir kavramdır. Yatak odası modelleri mobilyasını yatak, gardırop, komodin, şifonyer, tuvalet aynası ve aydınlatma ögeleri oluşturur. Japon kültürü başta olmak üzere bir çok doğu kökenli kültürde yer yatağı kavramı yaygındır.


Evinizin ensevdiğiniz odası hangisi? Sizinkini bilemem ama benimki yatak odam… Misafirler geldiği zaman en nadir gördüğü odalardan biri olsa da odamın dekorasyonuna çok önem veririm. Her an bir değişiklik yapmak isterim. Albümleri karıştırıp yeni çerçeveler alırım, yastıklarımı değiştirip, küçük süslerle odayı canlı bir hale getiririm. En son olarak da kare ve daire formlarında küçük aynalar kestirerek farklı bir ayna yarattım boş duvarımda. Bahar neşesi bende değişiklik yapma isteği uyandırır. Ya sizde? Güneşin etkisini göstermeye başladığı Nisan ayında da havalarla birlikte odanıza da can getirmenin tam zamanı.

Yatak odalarının işlevi çeşitleniyor. Yatak odalarını insanlar dünyadan kendilerini soyutlayan bir sığınak olarak görürler ve yatak odaları evin en özel bölümü olup, evin diğer odalarından tamamen farklıdır. Fakat şimdi bu odalar sadece uyuma amaçlı kullanılmıyor. Eşinizden ya da ailenizden ayrı en sevdiğiniz diziyi odanızda seyredip, en yakın arkadaşlarınızı burada misafir edebilirsiniz.

Birçok evde yatak odasında televizyon vardır ve çalışma masaları da kimi yatak odalarında bulunmaktadır. Bütün bu farklı kullanım amaçlarına ek olarak, yatak odaları ev sahiplerinin sezon trendlerinden çok kendi zevklerini yansıtarak dekore ettikleri bir bölümdür. Renkli yastıklarla moda görünüm Yatak odanızdaki değişikliklere yatak başlıklarıyla başlayabilirsiniz. Üzerine serilen kumaşlarla daha zengin bir görünüm sağlayabilirsiniz.

Romantik odalardan hoşlanıyorsanız eskitilmiş yatak başlıklarını da tercih edilebilirsiniz. Artık çok az evde klasik yatak başlıkları karşımıza çıkıyor. Minimalizm uzun yıllar etkisini gösterdiği evlerde, hakimiyeti romantizm ele aldı. Başlıklardan sonra sıra odanızın duvar renkleriyle uyumlu yatak örtüleri ve yastıklar. Yatağınızda ne kadar yastık olursa o kadar güzel ve renkli bir görünüm elde edebilirsiniz.

Komodinin yerini sehpalar alıyor Ahşap ve metal gibi işlenmiş mobilya materyallerinin yatak odalarında önemli bir yeri vardır. Bu materyallerden yapılan yatak başlıkları ve şifoniyerler modern stilin bir çizgisidir. Çağdaş bir yatak odası tasarlarken kullanacağınız eşya sayısını en aza indirgeyerek çok amaçlı mobilyaları kullanırsanız ferah bir görüntüye sahip olabilirsiniz. Başucu komodininiz de yatak başlığınız kadar önemli bir yere sahiptir.

Odanızda ufak tefek değişiklikler yapmak istiyorsanız, komodininizi de yeniden yaratabilirsiniz. Hatta komodin yerine üzerinde tablası bulunan ve zarif ayaklarıyla hoş durabilecek sehpalara odanızda yer verebilirsiniz. Önemli olan bir abajur, sevdiklerinizin bir resmi, yatmadan önce okuyabileceğiniz bir kitabın ve bir gece sürahisinin yerleşebileceği müsait bir alanınız olmasıdır.

Boşalanları değerlendirin. Odanızın boşbir duvarında büyük bir tablo yerine küçük küçük kendi resimlerinizin yer aldığı çerçevelere yer verebilirsiniz. Bu resimler, odanızı daha neşeli ve hayat dolu bir ortam haline getirir. Eğer odanızda yer varsa daybedler ile yatak odanızı dinlenme odası haline de getirebilme şansınız var.

Diğer boş alanlarınızı ise küçük renkli kutularla, yapay bitkilerle, dergiliklerle doldurabilirsiniz. Hatta kullanacağınız kutuları yatak örtüsü kumaşınızdan artan veya duvar kâğıdınızdan artan parçalarla kaplayabilir ve bunlarda hem ayakkabılarınızı saklayabilir hem de dekoratif bir unsur olarak kullanabilirsiniz.

  1. 13 Mart 2012, 4:21 am

    Elleririnize sağlık çok güzel bir makale olmuş.

  1. No trackbacks yet.
Yorumlar kapatıldı.